A gazdasági válság ellenére folyamatos növekedés várható a mobiltelefonos üzenetküldési szolgáltatásokban, mutat rá az Airwide Solutions kutatása. Az SMS-ezők száma az EU-ban évi mintegy 3,3%-kal nő a tanulmány szerint. Ezt csak az MMS-használók számának 9,2%-os növekedése előzi meg.

A comScore M:Metrics független tanulmánya, melyet az üzenetküldési szokásokról készített Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, szintén arról számol be, hogy nem tapasztalható lassulás a válság ellenére sem. Az Egyesült Királyság különösen jól teljesít – a legalább 30 000 fontos éves jövedelemmel rendelkezők körében mintegy 16,9%-kal nőtt az SMS-küldők száma az egy évvel korábbihoz képest, és 4%-kal emelkedett a kevesebb jövedelemből élők esetében.
Franciaország a második helyen áll, itt 8,1%-kal többen használják a szolgáltatást, mint 12 hónappal ezelőtt. A franciáknál volt a legmagasabb az MMS-ezők számának növekedése is, mely 15,2%-ot ért el.
Nemcsak Európában nő az SMS- és MMS- használók száma. Az Airwide világszintű növekedést jósol a mobilos üzenetküldés területén az elkövetkező évekre, különösen a gazdaságilag kevésbé fejlett és gyengébben iparosodott régiókban, mint Afrika és Ázsia, ahol a vonalas hálózat kiépítése körülményes és drága. Ezeken a területeken a mobiltelefon nemcsak kommunikációs eszköz, de a társadalmi változások előidézője is, mivel a kommunikációt gyorsabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé teszi.
A nyugati világban a növekedést több tényező váltja ki: egyrészt az egyre személyre szabottabb szolgáltatások, mint az automatikus továbbítás, az automatikus válasz vagy a tárolási lehetőségek, másrészt pedig a mobilmarketing, illetve a földrajzi elhelyezkedésen alapuló marketing egyre szélesebb elterjedése.
Jay Seaton, az Airwide Solutions vezető marketingese elmondta: „Bár mindenképpen jó hír a szektor számára az üzenetforgalom várható növekedése, ez egyúttal azt is jelenti, hogy elengedhetetlen, hogy a szolgáltatók infrastruktúrája hatékony és megbízható legyen. Mivel a legtöbb ember számít arra, hogy üzenetei azonnal célba érnek, nem szabad, hogy a szolgáltatóknál torlódás alakuljon ki. Emellett pedig biztosítaniuk kell hálózatuk és előfizetőik védelmét is az esetleges veszélyek, mint például a visszaélések, spamek és vírusok ellen.”
(Forrás: DMI)

« »