Egy SMS-ben alapesetben 160 karakteres üzenetet tudunk célba juttatni (bár két vagy három SMS összefűzésével akár 459 karakter is elküldhető – ráadásul ez a feladó és a címzett részéről sem igényel különös beavatkozást, a költség viszont ennek megfelelően magasabb).

A leggyakoribb, hogy egy SMS-ben próbálunk elférni az üzenettel – így adott a korlát, amihez tartanunk kell magunkat. A webcímek elhelyezésénél rendszerint felmerül a kérdés: hogyan lehetne egy hosszabb webcímet kevesebb karakterben elhelyezni, hogy elég hely maradjon a kísérőszöveg számára is?

Ahogy sok esetben, létezik egyszerű technikai megoldás: vannak olyan webcím rövidítő szolgáltatások (például bit.ly vagy short.io), amelyek jóval rövidebb URL-eket tudnak biztosítani, mint egy webcím: pl. www.hosszucegnev.hu/akciosaloldalcim helyett: bit.ly/AkcioMost.

Szerencsés esetben ennyivel be is fejezhetnénk bejegyzésünket. Csakhogy…

Az elmúlt években megszaporodott adathalász üzenetek miatt azonban a címzettek már SMS esetén is sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy milyen webcímek jelennek meg SMS-ben. Emiatt általában nem javasoljuk URL rövidítő szolgáltatások használatát, mivel sok címzett a “gyanús” (“nem ponthu”) webcímek miatt nem fog a kapott linkre kattintani. Így hiába jelent meg üzenete szinte minden címzettnél másodperceken belül, ez a módszer sajnos rontja az elérhető kattintásszámot.

Mindenhol jó, de a legjobb “otthon”

A fentiek miatt mindenképp a saját márkát, cégnevet, szolgáltatásnevet hordozó webcím (domain) használatát javasoljuk, ami pótolhatatlan előnnyel jár: mivel az Ön saját domain neve szerepel az SMS-ben kapott webcímben, így a címzettek bizalommal kattintanak a linkre.

Ha a küldendő webcím egy főoldalra mutat (pl. www.cegnev.hu), de már maga a domain név is túl hosszú egy SMS terjedelméhez képest, ezen úgy tud rövidíteni, ha bejegyez egy rövidebb domain nevet, ami átirányítja a címzetteket a hosszú domain neves változatra. Ennek évi pár ezer forintos költsége általában nem okoz gondot cserébe a rövid webcím előnyeiért – ami akár szóban, telefonhívásban is könnyebben átadható.

Ha a küldendő webcím www.cegnev.hu/aloldal formájú, akkor a webcím rövidségét szem előtt tartva alakítson ki átirányítási címeket (redirect URL) vagy érkezőoldalakat (landing page) saját weboldalán!

  • online (“desktop” böngészés) és e-mail esetén nincsenek terjedelmi korlátok, nem gond, ha egy webcím hosszabbra sikerül – sőt, megfelelő kulcsszavak esetén a webes keresőoptimalizálást is segítheti: www.hosszucegnev.hu/akciosaloldalcim
  • SMS-ben azonban érdemes a rövid URL-t használni céges domainen belül, például: www.hosszucegnev.hu/Akcio5 vagy www.rovidnev.hu

A legegyszerűbb megoldás egységesen minden csatornán – weben, emailben, SMS-ben – a rövidebb cím használata.

Ha szeretné megtartani a keresőoptimalizálási előnyöket is, akkor használja a hosszabb webcímet az adott tartalomhoz online/e-mail célokra, SMS-ben pedig küldjön egy rövidebb átirányítási címet, amit megnyitva a hosszabb webcímre jutnak el címzettjei.

Talán még sokáig nyitott kérdés marad, hogy miért nincs minden mobileszköz üzenőprogramjában az e-mail szoftverekhez (Gmail, Outlook, stb.) hasonló védelem vagy segítség a linkek biztonságos megnyitásához – mindenesetre amíg ez megtörténik, a saját cégneves URL használatával növelheti elérését.

«