25 éves az SMS-technológia. A rövid szöveges üzenetküldés európai fejlesztés, története igazi világsiker. Negyed század után mit sem vesztett népszerűségéből, sőt, milliárd dolláros üzletté vált.

25 éves az SMS funkció a mobiltelefonokban. A rövid szöveges üzenetküldő szolgáltatást 1985-ben közösen fejlesztette ki Németország és Franciaország. Az SMS megalkotója Friedhelm Hillebrand, Bernard Ghillebaert és Oculy Silaban voltak, ők tervezték 160 karakteresre az SMS-t. A technológia mögött álló szervezet a ma ismert SMS-t tette standarddá, és ma már nincs olyan készülék, ami ne lenne képes SMS küldésre. A funkció pedig a hanghívás után a legnépszerűbb mobilos szolgáltatás.

Az első SMS-t, „Boldog karácsonyt” szöveggel 1992 december 3-án a Vodafone hálózatából küldte az angliai Neil Papworth. A dolog érdekessége, hogy az első SMS-t nem is mobiltelefonról, hanem számítógépről küldték. Az SMS viszonylag lassan terjedt el a szolgáltatók között, mivel ki kellett dolgozni a fizetési rendszert. Kezdetben ezért az SMS ingyenes volt az előfizetők számára – ekkor kezdett nőni népszerűsége, ám mikor fizetőssé vált, 40 százalékkal visszaesett az SMS-küldések száma. A kommunikációs csatorna mégis egyre kedveltetté vált, 2000-re a havi, ügyfelenkénti 35 üzenet 357-re nőtt. Ma csak az Egyesült Államokban évi 1,5 trillió az SMS-forgalom.

Az SMS reklám nélkül is sikeressé vált, ebben nagy szerepe van a tiniknek, akik számára az elsőrendű kommunikációs csatorna – a kamaszoknak tetszett, hogy szüleik és tanáraik nem látnak bele dolgaikba. Az SMS-ezés annyira életük részévé vált, hogy mostanra kifejlődött egy saját nyelv, tele rövidítésekkel és különleges nyelvtannal – illetve annak hiányával.

Az SMS üzleti téren is igazi sikertörténet – a különböző szolgáltatók hamar felismerték a benne rejlő lehetőséget, és megjelentek az SMS-alapú szolgáltatások: hírek, játékok, csengőhangok vásárolhatók SMS-ben. Az SMS-üzlet tavaly világszinten 150 milliárd dolláros bevételt hozott, 2014-re a becslések szerint eléri a 233 milliárd dollárt.

« »