A szektor gurui a ’mobil évtizedének’ nevezik az elkövetkező pár évet, és valóban, az SMS reklámozás egyre több fogyasztóhoz ér el.

A tavalyi évhez képest a szektor 5%-os növekedésről számolt be Nagy-Britanniában. Az EU5-ön belül ugyan 4%-os csökkenést tapasztaltak, de még így is, a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz mobiltelefon-tulajdonosok majdnem fele (46%) legalább egy SMS hirdetést kap havonta.
A spanyol előfizetők 70%-a, a britek 36%-a kap havonta rövid szöveges üzenetben érkező reklámot. Spanyolország egyértelműen vezető szerepet tölt be. A listán ezek után Franciaország (57%) és Olaszország (52%) következik, és meglepő módon, a német mobilosok csupán 24%-a kap havonta legalább egy hirdetést telefonjára.
Míg a számok figyelemreméltóak, nem szabad csak a volumenre koncentrálnunk.
Azoknak a márkáknak, akik a legszemélyesebb csatornán hirdetnek és reklámoznak, felelősséggel kell használniuk az eszközt. Úgy tűnik, ez a helyzet az olyan szektorok esetében, melyeknél a forgalom a leginkább nő. A legnagyobb növekedés az olyan, hagyományos iparágakban tapasztalható, mint az élelmiszer, az éttermek vagy a divatáru. A legtöbb vásárló szívesen fogadna ezekkel kapcsolatos hirdetéseket.
Ha jobban megnézzük az iparágakat, a mobiltelefonnal kapcsolatos témák, mint a készülékek vagy a tarifacsomagok, alkalmazások szerepelnek leginkább az SMS reklámokban, bár Európa-szerte csökkentek a mobilos letöltések. A letöltésekről szóló SMS reklámok mennyisége és százalékos piaci részesedése együtt mozog a mobilkészülékekről vagy mobil tarifákról szóló hirdetésekkel az EU5-ön belül és Nagy-Britanniában is.
Nagy-Britanniában, a mobiltelefonnal kapcsolatos termékeken és szolgáltatásokon kívül, a forgalom a szórakoztatás, a hír vagy információközlés és a pénzügyi szolgáltatások területén a legnagyobb, de az élelmiszer szektor is vezető szerepet tölt be. A trendeket illusztrálja, hogy a ruházattal és az éttermekkel kapcsolatos hirdetések mértéke drámaian nőtt az elmúlt évhez képest: 53% és 58%-kal.
Az élelmiszer és az étterem témakörében tapasztalták a legmagasabb éves forgalom-növekedést az EU5 országaiban. A hírek és információs szolgáltatások forgalma, bár csökkent a tavalyi évhez képest, még így is közel 17 millió előfizető kapott havonta legalább egy ilyen témájú SMS reklámot. A szórakoztatás is növekvő tendenciát mutat Európa-szerte 12 millió címzettel.
Ahogy egyre több és több márka ébred rá, hogy az eszközt bele kell építenie marketing és reklám stratégiájába, érdekes lesz megfigyelni az SMS hirdetések forgalmát, és hogy melyik szektor milyen eredménnyel szerepel majd az elkövetkező hónapokban a mobil csatornán.
(Forrás: DMA UK)

« »