Nem lehet többet SMS-ben káromkodni Pakisztánban

Érdekes jelentést olvashatunk a Guardian oldalain – úgy tűnik Pakisztán még egy lépést tett az internet cenzúra kiteljesítése felé (bár Kínát nehéz beelőzni ezen a téren), 1600 különböző kifejezést és szókapcsolatot tiltott le a helyi mobilszolgáltató az SMS forgalomban.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy hiába írjuk be a telefonba a káromló, vagy a vallást sértő szavakat, azokat egyszerűen nem továbbítja a rendszer. Érdekesség, hogy az a szabályozás a turistákra is vonatkozik, jó kérdés, hogy miként tudják (és jogos-e?) például ellenőrizni egy átutazó, más országban vásárolt telefonjáról küldözgetett SMS szövegeit? A betiltott szavak listája itt olvasható.

(forrás:http://techline.hu)

Húsz évet kapott négy SMS-ért

Szerdán húsz év börtönre ítéltek egy 61 éves thai férfit, négy darab általa elküldött SMS-ért. Több mint 80 éves lesz, mire szabadulhat. Az ítélet szerint SMS-enkentént öt évet kapott. Még harminc napig fellebbezhet és akkor másodfokon folytatódhat a pere.

Ampon Tangnoppakul augusztus óta van előzetesben, és megkapta már az SMS Bácsi becenevet Thaiföldön. Tangnoppakul 2010 májusában küldte el a sértő üzeneteket, nem kisebb személnyek, mint az akkori miniszterelnök személyi titkárának. Az üzeneteket a nagy kormányellenes tüntetések idején küldte el, azóta az akkori kormány már megbukott.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hogyan szóltak az üzenetek, csak annyit tudattak, hogy sértők voltak. A ítélet felolvasását csak videóról nézhette a vádlott, mert azárvízmiatt nem tudta börtönét elhagyni.

Thaiföldön nagyon kemények büntetik a felségsértést, egy másik perben egy honlap szerkesztője ellen is húsz évet kért az ügyész, mert az illető nem takarította le oldaláról elég gyorsan a királyi családot sértő kommenteket.

Emberjogi szervezetek szerint Thaiföldön a felségsértés vádjával valójában politikai tisztogatás és boszorkányüldözés zajlik.

(forrás: http://index.hu/)
Szerencsére Magyarországon ilyesmire azért nem kell számítunk, de az alapvető etikai szabályokat és az elektronikus marketingtevékenységeket szabályzó törvényeket mindenféleképpen érdemes szem előtt tartani, amikor SMS-ben kommunikálunk.

« »