SMS-ben értesítenék a katasztrófahelyzetekről a nyilvános szabadtéri rendezvények résztvevőit – erről az elképzelésről kezdeményezett egyeztetést a mobilszolgáltatókkal Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

A tanácskozás után a tábornok elmondta: a közelmúltban egy mezőhegyesi eseményen több ember és állat megsérült, emellett súlyos anyagi kár is keletkezett, mert a közelgő jégesőről nem tudták időben értesíteni a lovasnap vendégeit. Ha a riasztást a helyszínen tartózkodók mobiltelefonjára elküldhették volna, szerinte mindenki időben fedett helyre mehetett volna.

A rendkívüli időjárásról a meteorológiai intézet jelenleg az OKF főügyeletét értesíti, ahonnan a katasztrófavédelem megyei ügyeletét riasztják, majd a jelzést a rendőrségnek és a mentőknek, valamint a helyi védelmi bizottsághoz továbbítják. Ott azonban munkaidőn kívül nincs ügyelet, ezért a katasztrófavédelem gyakran csak késve értesülhet a beavatkozást igénylő helyzetekről. Bakondi ezért a mobilszolgáltatók segítségét kéri. Miután a maroktelefonok pillanatnyi helyét a rendszer képes azonosítani, a főigazgató szerint nincs akadálya annak, hogy egy adott körzetben tartózkodókat automatikus SMS-ben értesítsenek az időjárási veszélyekről.

Bakondi hangsúlyozta: valamennyi szolgáltató kész az együttműködésre, a jogi, technikai és pénzügyi kérdések tisztázása érdekében azonban szakértői szinten további egyeztetést látnak szükségesnek. Így arra a kérdésünkre, hogy az esetleges többletköltséget ki viselné, a főigazgató óvatosan csak annyit mondott: állami forrásokra aligha lehet számítani.

A mobilszolgáltatók nyitottak a főigazgató kezdeményezésére, s megvizsgálják, mi valósítható meg mindabból, amit felvázoltak nekik – tudtuk meg a cégektől. A tömeges – akár több százezer – SMS gyors kiküldése a mai műszaki feltételek mellett valóban megoldható, ám a szolgáltatók hangsúlyozták: a konkrét igények alapján kell megvizsgálni a technikai lehetőséget, s azt is, annak milyen pénzügyi vonzata van, hiszen egy ilyen rendszer komoly fejlesztői munkát igényel. Ennek érdekében mindhárom mobilcég delegál képviselőt abba a munkacsoportba, amely a konkrét technikai megvalósításon dolgozik majd, s ezzel párhuzamosan a házon belül is felmérik a lehetőségeket. A szolgáltatók azonban egyelőre csak az általánosságok szintjén nyilatkoztak, a részletekről ugyanis a terv ilyen kezdeti fázisában szerintük korai beszélni.

« »